fbpx

Maaliskuu alkaa olla loppusuoralla, mutta vielä ehditään kääntää katseet kuukauden teemaan, muoviin. Muovin päätymisestä ympäristöön ja vesistöihin on tullut maailmanlaajuinen ongelma. Muovin käyttöä on nykypäivänä vaikea välttää, mutta jokainen meistä voi pohdiskella siihen liittyviä valintojaan ja tottumuksiaan.

Villasukkalangoissa muovia eli polyamidia, polyesteria tai akryylia käytetään vahvikkeena, joka parantaa langan kestävyyttä. Kengissä ja saappaissa villasukat joutuvat kovalle koetukselle, ja vahvuutta kysytään. Tekokuidut pidentävät sukkien käyttöikää, mutta niillä on kääntöpuolensa. Tekokuitujen valmistukseen käytetään öljyä, niistä saattaa irrota ympäristölle haitallista mikromuovia, eivätkä ne ole luonnossa hajoavia.

Tekokuiduilla vahvistetuille langoille on olemassa vaihtoehtoja. Palkituissa Vuonuen kehittämissä Pentti- ja Wilhelmi-villasukkalangoissa vahvikkeena on selluloosasta valmistettua Tencel-puukuitua. Aurinkokehrä puolestaan tekee sukkalankaa, jossa on pehmeän suomenlampaan villan lisäksi liharotuisten lampaiden karkeaa villaa. Kulutuksenkestävyyttä lisää myös langan tiukka kierre. 

Kotioloissa, joissa villasukilta ei vaadita niin paljon, ekologisin ja lämpimin vaihtoehto ovat 100-prosenttisesta villasta valmistetut sukat. 

Kotisukkiin käyvät mainiosti tavalliset 100-prosenttiset villalangat. Sukat kannattaa tehdä pienellä puikkokoolla, jolloin neuleesta tulee tiivistä ja siksi kestävämpää. Kantapäät kannattaa neuloa vahvistettuna. Sukkien kestävyyteen voi vaikuttaa myös mallin valinnalla. Esimerkiksi Taito-lehden numerosta 1/2021 löytyy pehmeälle 100-prosenttiselle villalangalle suunniteltu sukkamalli.

Rikki menneet villavaatteet voi toki aina myös korjata tai purkaa osittain ja neuloa uudelleen. Vuoden 2021 käsityötekniikaksi valitut parsiminen ja paikkaaminen lisäävät mieluisten vaatteiden käyttöikää ja vähentävät tekstiilijätettä. Ohjeita ja ideoita parsimiseen ja paikkaamiseen löytyy mm. Taitoliiton verkkosivuilta.

PS. Kuvan sukissa on käytetty suomalaisesta villasta ja Tencel-puukuidusta valmistettua Pentti-villasukkalankaa. Kantapää on neulottu vahvistettuna.