fbpx

Villan tie langaksi alkaa jo kauan ennen kuin villa ehtii kehräämölle. Koska villan laatuun vaikuttaa moni asia, on villalangan suunnittelu aloitettu lampolalla parhaimmillaan jo vuosia ennen villan kehruuttamista.

Ruokinta, perimä ja olosuhteet

Villan hyvä laatu vaatii lampaan ruokinnalta, elinolosuhteilta ja kerimiseltä suunnittelua. Kun villan ja langan tuotantoa suunnitellaan, on tunnettava optimaalinen ravintokoostumus ja ruokittava lammasta oikein. Lampaan perimä vaikuttaa villan laatuun, eli myös lampaan jalostuksella on merkitystä. Hyvävillaisen uuhen karitsoilla on todennäköisemmin hyvä villa kuin huonovillaisen uuhen karitsoilla. 

Kerintä ja villan lajittelu

Lampaat keritään 1–2 kertaa vuodessa. Kerinnän ajankohta vaikuttaa siihen, kuinka villaa käsitellään kerinnän jälkeen. Jos lammas on ollut kesälaitumella ennen kerintää, ei villassa ole kuivikeroskia ja villa on puhtaampaa. Toisaalta talvella villa ei virty auringossa, ja villan väri pysyy mustillakin lampailla tummempana.

Villaa keritessä lampolassa oltava tilat lajittelulle. Paikalla on oltava myös lajittelija, joka tuntee villan laadun ja pystyy lajittelemaan villat heti kerinnän jälkeen nopeasti ja tehokkaasti niin, että niistä saadaan mahdollisimman hyvää raakamateriaalia. Kerintäolosuhteiden pitää olla kunnossa, eli lampaan tulee olla kuiva, ja villalle on oltava sopiva säilytystila. 

Keritseminen vaatii ammattitaitoa. Mitä taitavampi keritsijä sen nopeammin työ sujuu. Tärkeää on leikata villa oikein, jotta siitä saadaan mahdollisimman pitkää kuitua. Jos lampaita on paljon, työrupeama on valtava, ja lajittelu on usein parasta tehdä heti kerinnän jälkeen.

Lankatyypit

Ennen lajittelua lampurin täytyy päättää, miten villat lajitellaan: tehdäänkö lajittelu värin mukaan, erotellaanko karitsojen, uuhien ja pässien villat, erotellaanko eri rotuisten lampaiden villat ja niin edelleen. Lajittelupäätökseen vaikuttaa, millaista lankaa halutaan: esimerkiksi harmaata, ultrapehmeää kainuunharmaksen karitsanvillalankaa vai rouheampaa suomenlammaspässien pökkimää paksua mattolankaa. Kierteet, texit ja puikkosuositukset pitää nekin ottaa huomioon.

Huh, tässähän tulee lampurille hiki! Jatketaanko seuraavassa osassa?