fbpx

Neulojalle

Suomalaiset villalangat

Suomalainen villalanka

Suomalaisesta villasta saadaan monentyyppistä neulontaan sopivaa lankaa. Langan ominaisuuksiin vaikuttavat paitsi lampaan tai karitsan tuottama villa myös muun muassa kerintäajankohta, langan käsittely ja kehräys. Vaikka langasta pyrittäisiin tekemään tasalaatuista, se on käsityönä valmistettu luonnontuote, ja langan paksuus ja väri saattavat vaihdella lankaerien välillä ja jopa niiden sisällä.

Lankatyypit

Kampalanka sopii erinomaisesti vauvanvaatteisiin, asusteisiin ja herkästi kutiaville, sillä se on pehmeää. Kampalankaan valitaan mahdollisimman pehmeää ja pitkäkuituista villaa. Kampojen välissä lyhyet kuidut kampautuvat pois ja pitkät kuidut kampautuvat samansuuntaisesti. Langasta tulee sileää, kiiltävää ja kestävää. Siksi se sopii myös huiveihin ja shaaleihin.

Karstalanka on perinteinen yleislanka, joka soveltuu monenlaisiin käsitöihin kuten käyttövaatteisiin ja asusteisiin. Nimensä mukaisesti karstalanka valmistetaan karstaamalla. Karstauksessa villakuidut järjestyvät osittain samansuuntaisesti ja lankaan jääneet lyhyet kuidut tekevät siitä kampalankaa rouheampaa. Karstalanka on kestävää ja ryhdikästä. Vahvistettu karstalanka sopii sukkalangaksi. Karstalankaa voidaan huovuttaa.

Hahtuvalanka käy pehmeisiin ja muhkeisiin neuleisiin kuten pipoihin, villapaitoihin ja kestovaippahousuihin. Lanka tehdään suoraan pehmeästä hahtuvasta. Hahtuvalanka huopuu kauniisti, ja se sopii monenlaisiin huovutustekniikoihin. Huomaathan, että pesukoneessa huovutettavista tuotteista tulee tehdä 20–30 % suurempia kuin lopullinen tuote.

Vahvistetut langat

100 % villalankojen ohella Suomessa valmistetaan polyamidilla, nailonilla tai Tencel-puukuidulla vahvistettuja villalankoja. Vahvike lisää langan ja siitä neulotun vaatteen kestävyyttä. Vahvistetut langat sopivat esimerkiksi sukkalangoiksi.

 

Värejä löytyy

Melko pinttynyt käsitys on, että suomalaisia villalankoja olisi saatavilla vain valkoisena, harmaana ja ruskeana. Usko tai älä, jo luonnonvärien kirjo itsessään on todella vivahteikas. Luonnonväristen lankojen rinnalle on tullut viime vuosina yhä upeampia käsinvärjättyjä lankoja, joiden sävyvalikoima on valtava. Värjättyjä lankoja löydät esim. Ostopaikat-sivun linkkien takaa.

Erivahvuisia lankoja

Mikä ihmeen tex?

Monessa myynnissä olevasta suomalaisesta langasta ilmoitetaan tex-numero. Ensimmäinen luku kertoo 1000 metrin pituisen langan painon grammoina ja toinen luku säikeiden määrän. Niin ollen esimerkiksi 140 tex x 3 kertoo, että langassa on 3 säiettä ja jokainen 1000 m säie painaa 140 g.

Tex-numeron perusteella voidaan laskea langan juoksevuus m / 100 g. Jos edellisen esimerkin 1000 m lankaa painaa 3 x 140 g eli 420 g, on 100 g lankaa noin 238 m. Laskettu juoksevuus tosin on vain suuntaa antava, sillä villan ominaisuudet ja käsittely vaikuttavat todelliseen juoksevuuteen.

Mikäli tex-numeroa ja/tai juoksevuutta ei ole mainittu langan vyötteessä tai tuotetiedoissa, kysy sitä langan myyjältä.

Erivahvuisia värjättyjä lankoja

Sopivan langan valinta

Neuleohjeissa työhön sopivan langan vahvuus ilmoitetaan yleensä langan juoksevuutena m / 100 g ja neuletiheytenä. Myös englanninkielisiä langan vahvuuden kuvailuja (esim. Lace / Fingering / Sport / DK / Worsted / Aran / Bulky / Super Bulky) näkee suomenkielisissä ohjeissa yhä useammin. Lankaa valitessasi vertaile siis niitä. Langat, joiden juoksevuudet ovat suunnilleen samoja, voidaan vaihtaa melko helposti keskenään. Jos juoksevuudessa on eroa, kannattaa oikea neuletiheys etsiä neulomalla mallitilkkuja erikokoisilla puikoilla.

Jos olet epävarma sopivasta langasta, kysy apua langan myyjältä tai muilta neulojilta. Esimerkiksi Facebookissa on monta suomalaiseen villaan liittyvää ryhmää, joiden jäsenillä on hurja määrä tietoa ja kokemusta kotimaisista langoista.

Vinkkejä islantilaisten lankojen korvaamiseen suomalaisilla löytyy blogista.

 

Neulo mallitilkku

Neuleohjeissa annetut tiedot langasta, puikkokoosta ja niiden tuottamasta silmukkamäärästä ovat vain viitteellisiä, sillä jokaisella neulojalla on omanlaisensa käsiala. Neulo AINA ennen työn aloittamista mallitilkku ja vertaa sitä ohjeen mallitilkun silmukkamäärään. Jos oma käsiala ei täsmää ohjeessa mainittuun neuletiheyteen, vaihda puikot paksumpiin tai ohuempiin ja neulo uusi mallitilkku. Mainio video mallitilkun neulomisesta löytyy esimerkiksi Strömsön Facebook-sivulta.

 

Pyydä tietoja

Kaikki langanmyyjät eivät neulo, eikä kaikille ole selvää, millaisia tietoja neulojat tarvitsevat. Kerro heille, jos huomaat tuotetiedoissa puutteita. Näin lankatietämys kasvaa koko lankaketjussa. Kattavien kuvausten avulla myyjien on helpompi myydä ja ostajien ostaa käyttötarkoitukseen sopivia lankoja.

 

Huom! Kuvien langat ovat esimerkkejä Suomessa valmistettavista langoista. Parhaan käsityksen lankojen kirjosta saat kauppojen ja tilojen tarjontaan tutustumalla. Aloita vaikkapa Ostopaikat-sivulta!