fbpx

Villa

Lampaat

Suomalainen villa

Villa on luonnonkuitu, jota erirotuiset lampaat tuottavat. Suomessa elää kolme alkuperäisrotua: suomenlammas, kainuunharmas ja ahvenanmaanlammas. Näiden rotujen villa poikkeaa ominaisuuksiltaan hieman toisistaan. Suomessa tuotetaan myös muunrotuisten lampaiden villaa.

Villa keritään lampaasta 1–2 kertaa vuodessa. Villakuidun pituus, kiharuus, pehmeys ja kiilto vaikuttavat siihen, mitä villasta voidaan tehdä. Raakakuidun ominaisuudet vaikuttavat käyttötarkoitukseen ja kehrättävyyteen. Jokaiselle villatyypille on omat käyttökohteensa.

Villa

Villan ominaisuudet

Kuituna villa on erinomainen tuote.  Villasta saadaan monentyyppistä lankaa, ohuen ohuesta kudontaan sopivasta langasta hyvin paksuun mattolankaan.

Villa värjäytyy hyvin, ja se on yhdistettävissä moniin muihin kuituihin. Villa on ilmavaa, likaa hylkivää ja ääntä eristävää.

Villa lämmittää, se on hengittävää ja tuntuu iholla kuivalta, sillä se sitoo itseensä kosteutta.

Villa kestää hyvin tulta, ja se hylkii staattista sähköä ja hajuja.

Villa ei rypisty, eikä se siksi vaadi silitystä tai muuta käsittelyä. Se on helppo puhdistaa ulkoilmassa tuulettamalla.

Millaista villaa lampaista saadaan?

Suomalainen villa on eri asia kuin suomenlampaanvilla. Suomessa kasvaa monia lammasrotuja, ja kaikkien niiden villa on suomalaista. Rotu vaikuttaa villan ominaisuuksiin, ja villoja voidaan myös sekoittaa keskenään.

Suomalaista villaa saadaan ainakin seuraavista roduista:

  • suomenlampaan villa (valkoinen, musta, ruskea)
  • liharotujen villa (texel, oxford down, dorset, rygja)
  • risteytysvilla
  • kainuunharmaksen villa
  • ahvenanmaanlampaan villa

Suomenlampaanvillalla on kriteeristö, jonka mukaan villa voidaan luokitella. Muilla roduilla tätä ei ole, mutta tiettyjä osia voidaan käyttää myös epävirallisesti muiden villojen arvioinnissa. Erityisesti kainuunharmaksen villa on todettu olevan ominaisuuksiltaan lähellä suomenlampaan villaa.

Yleisen liharodun texelin karkea villa voidaan käyttää esim. vahvikkeena muun villan joukossa. Yksinään käytettynä lyhytkuituinen villa voidaan kokea pisteleväksi, jos kuidut eivät pysy langassa kierteen sisällä, vaan niiden päät ulkonevat langasta tiiviisti.

Ahvenanmaanlampaan villa poikkeaa suomenlampaanvillasta. Villassa on pehmeä pohjavilla ja pitkät karkeat peitinkarvat. Villa on siis kokonaisuudessaan karkeampaa kuin suomenlampaanvilla.

Villaa erottelevat tekijät

Villa voidaan erotella karitsanvillaan (usein erittäin pehmeää) ja aikuisen lampaan villaan.

Toinen erotteleva tekijä on kevät-/syysvilla. Kevätvilla keritään lampaista talvikauden jälkeen, jolloin lampaat ovat olleet pääasiassa lampolassa sisätiloissa. Villassa on kuivikkeita ja roskia enemmän kuin syysvillassa. Syysvilla keritään parhaimmillaan heti laitumelta tulemisen jälkeen, ennen sisätiloihin siirtoa. Laitumella villaan ei juuri tartu roskia tai epäpuhtauksia, joten villa on yleisesti ottaen parempilaatuista kuin kevätvilla.

Villa
Villa

Kuidun pituus vaikuttaa käyttö­tarkoitukseen

Villakuidun pituus vaikuttaa paljon sen käyttötarkoitukseen. Lyhyestä villasta ei saada pehmeää lankaa ja toisaalta pitkäkuituisesta langasta ei kannata tehdä esim. mattolankaa, joka ei ole kosketuksissa ihon kanssa ja toisaalta kaipaa enemmän kestävyyttä.

Kampavilla kehrätään pääasiassa kaikkein pisimmistä ja pehmeimmistä villoista, jotta siitä saadaan pehmeää ja kiiltävää. Karstalanka on siis rouheampaa villaa, jossa voidaan käyttää myös lyhyempää kuitua.

Villan kiharuus liittyy sen pehmeyteen. Pienikiharainen villa on pehmeämpää ja suuret kiharat tarkoittavat usein karheampaa villa. Villan arvostelussa otetaan huomioon myös kiharakaarien määrä senttimetrillä, eli mitä enemmän kiharakaaria on sentillä, sen pehmeämmäksi ja hienommaksi villa luokitellaan.

Villatutkimus

Villaa voidaan tutkia erilaisilla laboratoriolaitteistoilla ja kuituanalyyseillä. Analysoitua tietoa voidaan hyödyntää lampaiden jatkojalostuksessa ja saada näin tuotettua yhä parempaa, tarkoituksenmukaista villakuitua.

Villoissa on myös paljon muita analysoitavia ominaisuuksia kuten kiilto, tiheys, pehmeys, vetolujuus ja lanoliinipitoisuus.

Mitä villasta tehdään?

Villasta tehdään erilaisia lankoja. Villaa voidaan käyttää myös huovutukseen ja valmistaa siitä huopalevyjä. Villaa käytetään eristeenä, ja villasta voidaan irrottaa lanoliinia eli lampaanvillarasvaa muuhun käyttöön. Taljoissa villa lämmittää ihanasti sellaisenaan.

 

Suomalainen villa ryijy
Suomalainen villa huivi
Suomalainen villa asusteet
Suomalainen villa pipo
Suomalainen villa huivit
Suomalainen villa sukat