fbpx

Suomalaisen villan hävittäminen nousi otsikoihin pari vuotta sitten. Suurin osa lampureista kasvatti lampaita lihan vuoksi, ja villa oli vain sivutuote. Lampaat kerittiin, koska lampaiden hyvinvointi sitä edellytti. Käypää hintaa villasta ei saanut, ja reippaasti yli puolet villasta heitettiin roskiin. Samaan aikaan villaa tuotiin Suomeen ulkomailta. 

Käsillä tekemisen trendikkyyden ja kuluttajien valveutuneisuuden myötä tilanne alkoi muuttua. Suomen suurin lankojen valmistaja Novita toi markkinoille Suomivilla-langan, ja maan suurin lampaanvillan jatkojalostaja Pirtin Kehräämö vahvisti tuotantoaan ostamalla Jämsän Huopatehtaan. Koronakotoilun myötä suomalaiset villiintyivät neulomaan, ja erityisesti islantilaisneuleista tuli ilmiö. Vuodenvaihteessa alkoi kuulua uutisia islantilaisten villalankojen loppumisesta, ei vaan Suomesta vaan koko maailmasta. Katseet alkoivat kääntyä suomalaisesta lampaanvillasta valmistettuihin lankoihin.

Suomalaisen villalangan löytäminen ja ostaminen ei kuitenkaan ole niin helppoa kuin äkkiseltään luulisi. Villantuottajia on vähän ja kehräämöitä vielä vähemmän. Valmiita villalankoja myyvät pääasiassa lammastilat, kehräämöt ja pienet lankakaupat. Monen käsityöharrastajan into loppuu viimeistään suomalaisten villalankojen tex-lukuja ja niukkoja tuotetietoja kahlatessa.

Olimme jo jonkin aikaa miettineet, kuinka voisimme avittaa suomalaista villaa uuteen nousuun. Materiaalina lähellä tuotettu, monikäyttöinen suomalainen villa kun on mitä eettisin ja ekologisin ja vuosisatojen saatossa hyväksi havaittu. Rakkaudesta suomalaiseen villaan syntyi tämä sivusto, jolle kokoamme villatietouden ja ostopaikat helpossa ja inspiroivassa muodossa.

Sinä voit puolestasi auttaa kertomalla mitä haluat tietää suomalaisesta villasta. Tervetuloa mukaan!

♥ Anni & Jenni

Ps. Seuraa meitä myös Facebookissa ja Instagramissa ja jaa suomalaisen villan ilosanomaa.